Отримайте 20$ для легкого старту!

Отримайте 20$ для легкого старту!

Підключитися

Ціни

Block Storage: принцип роботи та відмінності від альтернативних підходів

26 липня 2023 р.

Block Storage — технологія керування пристроями зберігання даних. Такий спосіб організації інформації бере будь-які дані, такі як файл або запис у базі даних, та поділяє їх на блоки однакового розміру. Блокова система зберігання зберігає блок даних у базовому фізичному сховищі таким чином оптимізований для швидкого доступу та вилучення. Розробники віддають перевагу блочному сховищу, якому потрібен ефективний, швидкий та надійний доступ до даних.


Прогнозується, що до 2030 року ринок блокових сховищ досягне обсягу $65,4 млрд і за вісім років зросте майже всемеро. Щорічний сукупний приріст складе 29%, що обумовлено зростанням інтересу до даного типу зберігання, завдяки його ефективності та високій швидкості доступу до інформації, що є критично важливим для додатків, яким необхідні миттєві відгуки.

 

onecloudplanet.jpg

Огляд глобального ринку блочних сховищ

 

Блокове сховище: переваги

 

Сильні сторони включають:

 

  1. Простота модифікації даних, коли можна змінювати лише ті блоки, які підлягають зміні, без шкоди продуктивності.
  2. Блокове зберігання характеризується високою продуктивністю, оскільки має великі значення IOPS — кількість операцій введення-виведення на секунду. Це дозволяє швидко отримати доступ для зчитування, редагування та виконання інших операцій.
  3. Масштабованість. У разі потреби збільшуйте обсяг доступного дискового простору. Можна легко розширити простір для ваших потреб.
  4. Простота використання та гнучкість – блокові дані можуть бути одночасно використані з різних середовищ та на різних серверах.
  5. Контрольованість — можна групувати блоки для підвищення продуктивності та використовувати різні типи дисків для зберігання даних.
  6. Відмовостійкість. Дані реплікуються на кількох вузлах, щоб забезпечити доступність навіть у разі виникнення проблем.
  7. Резервне копіювання. Наше Block Storage розроблено для довговічності даних та доступності 99,99%. Кожен диск блокового сховища зберігається та реплікується у високодоступному кластері. Створюйте резервні копії або снапшоти за лічені хвилини.

 

Блокове сховище: недоліки

 

Слабкі сторони включають:

 

  1. Обмежені можливості роботи з метаданими, що може вимагати обробки додаткової інформації на рівні програми або бази даних.
  2. Складність управління, яка може вимагати додаткових зусиль та виникнення складнощів у налаштуванні та управлінні.
  3. Відносно висока вартість пов'язана з необхідністю використання дорогого обладнання.

 

Розбір різних методів зберігання даних
 

Block Storage, файлове зберігання та об'єктне зберігання надають різні підходи до управління даними та підходять для різних сценаріїв використання. Їх відмінності полягає у способі організації та доступу до інформації.
 

Блокове сховище забезпечує більш низькорівневий доступ до даних, що робить його ефективним для високонавантажених систем із критичними вимогами до затримок доступу.
 

Файлові сховища є способом зберігання даних у вигляді стандартних файлів і папок. Цей підхід є дешевшим і певною мірою зручніше, ніж розбивка даних на блоки, оскільки ієрархія файлів і папок логічна і зрозуміла, особливо при обробці великих обсягів даних. Однак, при збільшенні кількості файлів і папок, файлові сховища стикаються з обмеженнями швидкодії пошуку, що робить їх не надто ефективними для додатків, що вимагають швидкого доступу до даних.
 

Об'єктні сховища, на відміну файлових, не підтримують ієрархічну структуру даних і зберігають інформацію в неструктурованому вигляді. Кожному об'єкту в об'єктному сховищі надається унікальна адреса-ідентифікатор, а об'єкти можуть містити велику кількість різноманітних метаданих, що описують їх зміст. Цей тип сховища легко масштабується та часто використовується в онлайн-сервісах, таких як Facebook та Dropbox.
 

  • Файлові дані організовані як файлової структури, а доступом до них здійснюється через файлову систему операційної системи.
  • Об'єктні дані представлені об'єктами з унікальними ідентифікаторами, а доступ здійснюється через RESTful API.

 

onecloudplanet.jpg

Порівняння систем збереження даних

 

Для кого підходить Block Storage
 

Блокові системи зберігання даних найкращі для глобальних центрів зберігання даних, особливо для корпоративних клієнтів. Вони забезпечують ефективне та надійне зберігання інформації, що є критично важливим для серверів баз даних та критичних додатків. Забезпечує швидкий доступ до даних та підвищену відмовостійкість. Такі системи застосовуються для зберігання транзакційних даних та віртуальних машин, а також для знімків системи та образів.
 

Блокові СЗД (як щє називається система зберігання даних) часто використовуються для створення приватних хмар. Таке сховище ідеально підходить для цієї мети завдяки своїй відмовостійкій архітектурі, яка не потребує резервування та реплікації даних. На відміну від Software-Defined Storage (SDS) рішень, блокові СЗД можуть бути легко та швидко масштабовані без впливу на конфігурацію обчислювальних вузлів. Через використання SAN-мережі (Network Attached Storage) таке сховище може бути надано всім вузлам обчислювального кластера, що забезпечує стійкість до відмови віртуальних машин без необхідності довгої міграції даних між вузлами віртуалізації.

 

Block Storage і SAN


Network Attached Storage, — вона ж мережа зберігання даних — є популярним архітектурним рішенням, в якому зовнішні накопичувачі, такі як дискові масиви, оптичні приводи і стрічкові бібліотеки, підключаються до сервера безпосередньо. Операційна система бачить їх як локальні ресурси і завдяки цьому SAN-мережа надає доступ до окремих блоків даних через протоколи Fibre Channel або iSCSI. Застосування SAN забезпечує підвищену надійність зберігання та швидкий доступ до даних, і блочне сховище відіграє ключову роль у вирішенні цих завдань, оскільки дозволяє взаємодіяти з окремими блоками інформації, минаючи операційну та файлову системи.


дж.jpg

 

SAN-мережа дозволяє використовувати кілька СЗД одночасно, що може бути корисним з фінансової точки зору. Повільні та дешеві сховища можуть використовуватися для архівів та резервного копіювання, у той час як більш дорогі та продуктивні використовуються для обробки високих навантажень. Таким чином, блокове зберігання даних відмінно поєднується з моделлю IaaS, надаючи хмарним провайдерам можливість надавати гнучкі, високопродуктивні та керовані сховища для своїх клієнтів.

 

Отже
 

Блочне зберігання даних стає все більш популярним завдяки своїй ефективності та здатності обробляти великі обсяги інформації з високою швидкістю доступу, що робить його кращим вибором для критичних до затримок додатків та забезпечує значне зростання на ринку сховищ даних.
 

Підключіть блокове сховище до віртуальних машин, щоб ви могли масштабувати сховище незалежно від обчислень, це гнучке та надійне сховище для ресурсомістких робочих навантажень. Якщо потрібна консультація щодо використання швидкого та надійного блокового сховища даних, компанія OneCloudPlanet пропонує допомогу фахівців із необхідною IT-експертизою та досвідом у реалізації клієнтських проектів будь-якої складності.

 

Підключитися

Зміст