Отримайте 20$ для легкого старту!

Отримайте 20$ для легкого старту!

Підключитися

Ціни

Хмарна адаптація без турбулентності: топ-10 помилок

23 жовтня 2023 р.

Багато стартапів, малі та середні підприємства (МСП) роблять ставку на хмарні технології, прагнучи скоротити витрати, віддаючи перевагу використовувати хмарну інфраструктуру замість внутрішніх IT-ресурсів. Це не тільки економічно вигідно, а й надає гнучкість, зручність та можливості для масштабування. Тим не менш, чимало компаній припускаються помилок при інтеграції хмарних обчислень у свою діяльність, в тому числі глобальні корпорації:

 

Adobe:

  • Ще у 2018 році технологічний гігант втратив $80 тис. на хмарних витратах в Azure через помилку команди розробників.

 

Pinterest:

  • Зіткнулася з тією ж проблемою після того, як їхні витрати в AWS перевищили прогнозований бюджет на $20 млн. Це сталося через непередбачені сплески трафіку.

 

Knight Capital:

  • У 2012 році компанія втратила $440 млн. всього за кілька годин через помилку в торговому алгоритмі, що підкреслило важливість ретельного тестування та контролю.

 

GitLab:

  • У 2017 році системний адміністратор платформи розробки програмного забезпечення випадково видалив важливі дані, внаслідок чого сервіс був недоступний протягом багатьох годин.

 

Code Spaces:

  • У 2014 році були змушені закритися після того, як хакери отримали доступ до AWS-консолі компанії та видалили більшу частину даних та ресурсів клієнтів.

 

Кожен із цих прикладів підкреслює різні аспекти хмарних обчислень та IT-управління, в яких промахи можуть призвести до значних фінансових та репутаційних втрат; нагадуючи про необхідність підходу до впровадження та управління хмарною інфраструктурою з належною обачністю та стратегічним плануванням.

 

Які шанси, що ваш стартап зробить ті самі помилки? Щоб уникнути, розглянемо їх ближче.

 

Недостатнє планування

 

Недостатнє планування переходу IT-систем у хмару може спричинити серйозні труднощі, включаючи проблеми на кожному етапі впровадження та використання хмарних технологій. Недогляд поточних та майбутніх бізнес-вимог, відсутність розуміння вартості та складності проєкту, а також недостатній контроль над вибором сервісів та витратами часто призводять до збільшення витрат та зниження ефективності хмари.

 

Як уникнути:

  • Глибокий бізнес-аналіз: вивчення вимог бізнесу та IT-системи вашої компанії;
  • Розробка стратегії переходу: визначення систем і сервісів, що переміщуються, з розробкою покрокового плану міграції;
  • Фінансове планування: підрахунок витрат на використання хмарних сервісів, враховуючи всі можливі та неочевидні витрати.

 

Вибір невідповідного хмарного рішення

 

Коли компанії вибирають хмарні сервіси, які не адаптовані під їхні конкретні потреби та особливості роботи, це часто призводить до неефективності, неможливості повністю реалізувати потенціал обраної технології, а в деяких випадках навіть до збоїв у роботі систем.

 

Як уникнути:

  • Відповідність бізнес-вимогам: розуміння потреб бізнесу з урахуванням довгострокових перспектив;
  • Ретельний аналіз ринку: проведення аналізу доступних хмарних рішень з точки зору їхньої функціональності, надійності, вартості та безпеки;
  • Тестування рішень: використання пробних періодів або пілотних проектів для впевненості у виборі. Наприклад, OneCloudPlanet надає $20 на тестовий період.

 

Недооцінка складності міграції

 

Міграція даних та додатків у хмару — не просто переміщення речей з одного місця в інше, а переосмислення робочого простору, забезпечення його функціональності та збереження цінності бізнесу. У разі нестачі досвіду, фахівці OneCloudPlanet забезпечать Ваш швидкий та безпечний переїзд у хмару. Адже недооцінка цієї складності може спричинити низку проблем, таких як втрата даних, простої у роботі та навіть фінансові втрати.

 

Як уникнути:

  • План міграції: облік усіх аспектів: від перенесення даних до тестування працездатності системи;
  • Проведення тестування: проведення всебічної перевірки перед остаточним переходом;
  • План пост-переходу: потім також потрібна підтримка та оптимізація хмарного середовища, як і облік зворотного зв'язку від користувачів для усунення можливих проблем.

 

Нездатність до інтеграції

 

Ефективне використання хмарних технологій часто має на увазі необхідність інтеграції різних систем та додатків до єдиної екосистеми. Нездатність до інтеграції може стати серйозною перешкодою, оскільки бізнес-процеси, дані та програми виявляються ізольованими і не можуть ефективно взаємодіяти один з одним, що знижує ефективність бізнесу та збільшує складність IT-управління.

 

Як уникнути:

  • Розуміння архітектури: визначення, які системи та дані необхідно інтегрувати, забезпечуючи цілісність та консистентність даних протягом усього циклу їхнього життя завдяки правильно вибраним інструментам;
  • API-стратегія: розробка або вибір рішень з підтримкою API, які полегшать інтеграцію з іншими системами і дозволять бізнесу стати більш адаптивним до умов і вимог, що змінюються;
  • Вигідне Dev/Test оточення: фахівці OneCloudPlanet допоможуть оптимізувати структуру ваших IT-витрат, враховуючи особливості інформаційних систем, їх роботу та навантаження.

 

Нехтування безпекою

 

Здійснюючи перехід на хмарні технології, компанії часто приділяють недостатньо уваги аспектам безпеки, що створює вразливості, здатні наражати на ризик важливі бізнес-дані та процеси. Ігнорування значущості політик безпеки, слабкий захист даних та відсутність ефективних механізмів їх захисту можуть призвести до серйозних інцидентів безпеки та витоку даних.

 

Як уникнути:

  • Шифрування та багатофакторна автентифікація: надійне шифрування даних на всіх етапах їх життєвого циклу — при передачі, обробці та зберіганні для уникнення несанкціонованого доступу;
  • Регулярне тестування та автоматизація процесів безпеки: впровадження інструментів та рішень, здатних автоматизувати процеси виявлення та реагування на інциденти безпеки, своєчасно запобігаючи та мінімізуючи збитки від потенційних загроз;
  • Firewall (FWaaS): блокування не дозволеного вхідного та вихідного мережного трафіку. Налаштуємо інтерфейси та правила фаєрволу, допоможемо з підключенням DDoS-фільтрації та VPN-доступом;
  • Virtual Private Cloud: підвищений рівень безпеки та ізоляції інфраструктури в робочій хмарі. Приватна мережа забезпечує дотримання більшості галузевих стандартів безпеки. Ви отримуєте ізольовану мережу з гарантією конфіденційності даних.

 

Нехтування стратегією резервного копіювання

 

Ця помилка може призвести до катастрофічних наслідків, включаючи втрату важливих даних та перерву в бізнес-процесах. Резервне копіювання є життєво важливим елементом стратегії управління даними та забезпечення безперервності бізнесу.

 

Як уникнути:

  • Backups: образи дисків ваших інстансів автоматично створюються раз на тиждень;
  • Snapshots: нашу систему можна використовувати для створення копій існуючих серверів та автоматизації розгортань;
  • Block Storage: гнучке та надійне сховище для ресурсомістких робочих навантажень з високою швидкістю читання/запису та низькою затримкою. У міру зростання баз даних обсяг можна масштабувати відповідно до потреб проєкту.

 

Неефективне управління ресурсами


Неефективне управління ресурсами у хмарі може призвести до надмірних витрат, погіршення продуктивності та збільшення часу виходу продукту на ринок. Компанії можуть зіткнутися з проблемами, такими як перевитрата ресурсів, не оптимізоване використання послуг та відсутність автоматизації процесів, що знижує загальну ефективність використання хмарних технологій.


Як уникнути:

  • Автоматизація управління ресурсами: впровадження автоматизованих сценаріїв для масштабування, резервного копіювання та управління продуктивністю, для забезпечення постійної оптимізації та адаптації до умов, що змінюються;
  • Контроль використання ресурсів: розгорнемо систему моніторингу та налаштуємо тригери на важливі для бізнесу метрики. Слідкуємо за роботою сервісів цілодобово;
  • Базове адміністрування: налаштуємо бекапи, розгорнемо системи моніторингу, встановимо ПЗ та простежимо за роботою ваших сервісів. Вибудуємо процес резервного копіювання. А якщо щось піде не так, зробимо аварійне відновлення.
     

Недолік управління продуктивністю


Здійснення переходу операцій та даних у хмару не гарантує автоматичного покращення продуктивності без відповідного управління. Недолік управління продуктивністю може призвести до зниження ефективності хмарних рішень, незважаючи на їх потенційні переваги, і навіть викликати простої у роботі. Управління продуктивністю у хмарному середовищі включає моніторинг, оптимізацію та забезпечення необхідних ресурсів для додатків та служб відповідно до їхніх вимог.


Як уникнути:

  • Систематичний моніторинг та оптимізація ресурсів: моніторинг та аналіз статистики використання ресурсів та оптимізація їх розподілу для забезпечення потреб додатків без перевитрати;
  • Управління продуктивністю додатків: приділяти увагу не тільки інфраструктурі, а й продуктивності самих додатків, враховуючи, як вони взаємодіють із хмарою та іншими сервісами;
  • Просте масштабування без простоїв: наші інстанси доступні для збільшення або зменшення майже без простоїв. Це допоможе оптимізувати витрати з точки зору ефективності, підтримуючи оптимальну продуктивність у цілому.
     

Недооцінка витрат


Ігнорування або недооцінка витрат, пов'язаних із використанням хмарних послуг, є поширеною помилкою, яку роблять підприємства. Це може включати нерозуміння того, як тарифікуються послуги, неврахування прихованих витрат і відсутність прозорості в розумінні загальної вартості володіння (TCO) і поверненні інвестицій (ROI) хмарної інфраструктури.


Як уникнути:

  • Детальний аудит витрат: проведення ретельного аналізу всіх потенційних витрат, пов'язаних з переходом та використанням хмарних технологій, включаючи не лише прямі, а й непрямі витрати;
  • Фінансове планування: завдяки чітко структурованим звітам кожної категорії ресурсів OneCloudPlanet легко визначити, куди саме йдуть ваші кошти. Подано візуалізацію вартості кожного обраного параметра послуг ще на етапі формування запиту, і на що саме йдуть кошти під час використання;
  • Наочна видимість кількості витрачених ресурсів: наш сервіс надає детальну аналітику, де можна побачити, які резерви споживаються та яка їх вартість (на що, за кожен ресурс за категоріями).
     

Відсутність прогнозу зростання


Неврахування довгострокового планування організації та збільшення робочих навантажень може призвести до нестачі ресурсів, збільшення витрат та проблем із масштабуванням у майбутньому. Недостатній прогноз зростання може обмежити здатність компанії швидко адаптуватися до бізнес-умов, що змінюються.


Як уникнути:

  • Прогнозування та перегляд стратегії: створення моделі, яка передбачає майбутні потреби та враховує їх у хмарній стратегії. Регулярне оновлення та адаптація вашої хмарної стратегії з урахуванням поточної ситуації та очікуваного зростання;
  • Гнучкість архітектури: побудуйте вашу хмарну архітектуру так, щоб вона могла легко масштабуватись для підтримки зростання та змін;
  • Прогнози: окрім поточних даних про витрати, аналітика OneCloudPlanet надає інформацію про прогнози витрат у наступному місяці за умови збереження використання потужностей ресурсів, тим самим дозволяючи компаніям планувати бюджети.
     

Отже

 

Хмарні обчислення стають наріжним каменем для компаній, які прагнуть інновацій та масштабування, зустрічаючи по дорозі цілу низку можливих помилок, починаючи від недооцінки витрат і закінчуючи зневагою до аспектів безпеки. OneCloudPlanet є професійним хмарним рішенням, що забезпечує гнучкість і масштабованість, суворий контроль безпеки, доступ до технічних знань, безшовну інтеграцію, а також удосконалене управління даними та продуктивністю, щоб допомогти компаніям уникнути згаданих раніше помилок і гладко здійснювати свої хмарні ініціативи.

 

Вибираючи OneCloudPlanet як партнера, підприємства забезпечують собі стабільний фундамент для хмарної трансформації та масштабування, дозволяючи своєму бізнесу процвітати та інноваційно зростати в умовах цифрової ери, мінімізуючи ризики та максимізуючи ROI від хмарних інвестицій.

 

Підключитися

Зміст