Отримайте 20$ для легкого старту!

Отримайте 20$ для легкого старту!

Підключитися

Ціни

15 березня 2024 р.

За кожним кроком OneCloudPlanet в 2023 стоїть унікальна історія. Розробка продуктів, зростання команди, успішні запуски – ми хочемо поділитися цим з вами. Пориньте в наш світ через інтерв'ю з людьми, які стоять за цими досягненнями.

 

Ідея та реалізація

 

— У 2023 році на ринок IT-технологій вийшов хмарний сервіс від OneCloudPlanet, хоча його ідея існувала задовго до цього. Чи відрізняється закладена концепція в компанію від тієї, яка є зараз?

 

Брежнєв Д., CEO
— Ідея та спроби реалізувати проєкт були ще у 2012 році. Тоді було створено перший хмарний провайдер, який ми починали просувати, але зіткнулися з великим опором ринку. На той момент був тренд виділених серверів, мікросервісна філософія тільки зароджувалася і ще не використовувалася повсюдно. Далі, зі зростанням ринку, сформувалася концепція для OneCloudPlanet, яка передбачає універсальну платформу для Dev-середовища, з можливостями інструментарію API інтеграції та інших інструментів для автоматизації процесів.

 

— Що вам найбільше подобається робити для OneCloudPlanet як СЕО?

 

Брежнєв Д., CEO
— В OneCloudPlanet щодня приносить щось нове: це можуть бути інноваційні технології чи свіжий досвід їхнього застосування. Наша робота спрямована не тільки на розвиток проєкту в цілому, а й на продуктивну взаємодію з людьми та залучення нових партнерів, здатних посилити нашу базу клієнтів.
Наприклад, остання розмова з представником американської компанії показала нам цінність активної взаємодії: вони вміло залучають клієнта до процесу, не даючи йому відсторонитися, що стимулює нас постійно вивчати їх продукцію та глибше занурюватися у процес продажів.
Неприпустимо очікувати, коли клієнт сам знайде шлях до нас, необхідно активно шукати точки контакту, встановлювати зв'язок і вести клієнта через весь процес, забезпечуючи надійне управління та підтримку на кожному етапі, тим самим заводячи у воронку продажів і закріплювати за кожним клієнтом персонального менеджера.

 

— З огляду на динамічну природу OneCloudPlanet та багаторівневу роботу хочеться також ознайомитися з підходом СРО. Які аспекти найцікавіші для вас у даному проєкті?

 

Бабанов Д., СРО
— Тут є певні виклики, інтереси та здобутки. Загальний процес включає визначення та дослідження нових функцій на ринку хмарних технологій, а також їх ретельне вивчення. Ключовим аспектом є аналіз ринку, щоб визначити, які інновації сприятимуть зростанню та розвитку нашої компанії.
Хоча роль директора з продукту зазвичай пов'язується безпосередньо з командної роботою, у разі ситуація інша. Через унікальну природу нашого продукту, моя робота включає активне керівництво і участь в командній роботі. Я дію як "людина-оркестр", інтегруючи різні аспекти продуктового управління та командної роботи для досягнення наших цілей.

 

— Дивлячись зараз на результат виконаної роботи, чи можна сказати, що рішення розробити власний продукт з нуля за допомогою Open Source, а не звернутися до готових технологій віртуалізації було виправданим?

 

Брежнєв Д., CEO
— OpenStack — це ядро, так, він OpenSource, але при цьому рішення вже більше 15 років, перевіреним ринком, і стабільно працює, так само як і VMware. Все заточено під певні ринки та завдання. Під нашу концепцію нам потрібна була можливість доопрацьовувати свій функціонал. Тому ми обрали рішення OpenStack як ядро.
Ми не хочемо прив'язуватися до vender look із закритим кодом. Це не дає можливості масштабуватись, згідно з нашими завданнями, які стоять на найближчі роки.

 

Еволюція архітектури та нові можливості

 

— Чи можете поділитися досвідом інтеграції OpenStack у нашу інфраструктуру? Які кроки були особливо складними і як ви їх подолали?

 

Лапенков Н., DevOps Engineer
— Адаптація OpenStack до інфраструктури, яка створена під потреби конкретного проєкту, є багатогранним процесом. У моєму досвіді є кілька аспектів, які виявились найбільш непростими. Почалося все з визначення необхідних компонентів, розробляючи архітектуру, яка відповідала масштабу та продуктивності проєкту. Потім зосередившись на інтеграції OpenStack з нашими системами, що було складно, але успішно виконано.
Можу сказати, що нашим пріоритетом завжди залишається безпека, тому було посилено заходи контролю доступу та оновлення безпеки. Було також розроблено розподілену архітектуру для масштабованості та впровадили автоматизацію для управління ресурсами, підвищуючи надійність системи. Важливою частиною процесу було навчання персоналу роботи з OpenStack. Також було налаштовано моніторинг для оперативного реагування на труднощі та регулярно оновлювали OpenStack, приділяючи увагу відповідності нормативним умовам. Наш підхід завжди враховує бізнес-вимоги проєкту.
В цілому, адаптація OpenStack до інфраструктури проєкту – це комплексне завдання, яке потребує гарної організації, знань та досвіду. Однак, за умови правильного підходу, вона може значно покращити контроль і гнучкість інфраструктури.

 

— Які методи чи технології ви знайшли найефективнішими для керування викликами у процесі розробки?

 

Пластун Д., Python Developer
— Процес розробки здійснюється за методологією agile, з наступним етапом адаптації та ознайомленням із проєктом, його структурою.
 

Інфраструктура та безпека

 

— Які унікальні виклики чи можливості представило розміщення інфраструктури у двох ключових локаціях — Києві та Познані?

 

Брежнєв Д., CEO
— За замовчуванням планувалося запускати тільки в Україні, але, на жаль, агресія Росії проти України зробила своє діло, і тоді ми, як бізнес, прийняли рішення про необхідність дублювати локації та робити пріоритет на Польщу. Локальному бізнесу потрібна доступність та малий пінг. Навіть якщо він знаходиться в Польщі, це все одно ближче, ніж, наприклад, десь в Іспанії. Далі, у міру розвитку, будемо додавати додаткові локації; у планах є США.

 

— У довгостроковій перспективі ви бачите компанію у лавах європейських лідерів із наявними ресурсами також у США. Можете розповісти докладніше про географічну стратегію?

 

Брежнєв Д., CEO
— Так, наша стратегія нині більш зосереджена на Європі. Ми усвідомлюємо своє географічне розташування та потенціал, який представляє європейський ринок, тож найближчим часом наш основний фокус буде саме тут.
Що стосується американського майданчика, то мають на увазі розширення нашого серверного парку, оскільки існує попит на американському ринку, який ми також плануємо охопити. Однак це буде наступний крок після зміцнення наших позицій у Європі.
Спочатку ми зосередимо зусилля на розвитку наших поточних майданчиків у Польщі, і за сприятливих обставин розглянемо розширення до Нідерландів, після чого плануватимемо подальшу експансію.

 

— Наш сервіс пройшов сертифікацію ISO/IEC 27001:2022. Які конкретні заходи безпеки ми застосовуємо для захисту наших хмарних рішень та як вони допомагають гарантувати надійність для наших користувачів?

 

Лапенков Н., DevOps Engineer
— OneCloudPlanet забезпечує безпеку хмарних рішень шляхом застосування сучасних практик та стандартів інформаційної безпеки. З основних моментів, які ми враховуємо, можна назвати: автентифікація та авторизація, шифрування даних, регулярні аудити та моніторинг, бекапи та відновлення, навчання та оновлення.
Також ми дотримуємося стандартів безпеки даних і регулярно оновлюємо наші системи, щоб відповідати останнім вимогам. Ми прагнемо високого рівня безпеки, щоб забезпечити надійність і захист для всіх користувачів наших хмарних рішень.

 

— Яку роль відіграє SMS-верифікація під час реєстрації?

 

Лапенков Н., DevOps Engineer
— SMS-верифікація є важливим елементом безпеки для нашого сервісу, забезпечуючи підтвердження володіння номером телефону, запобігаючи шахрайству та створенню підроблених облікових записів. Вона також сприяє підтримці актуальності контактної інформації користувачів та додає додатковий рівень захисту облікового запису, підвищуючи загальну довіру до платформи.

 

Передові технології

 

— На завершення 2023 року випущено продукт у бета-тестуванні — як Managed Kubernetes від OneCloudPlanet відрізняється від пропозицій конкурентів і як ці особливості інтерфейсу сприяють зміцненню наших конкурентних переваг?

 

Пластун Д., Python Developer
— Наш Managed Kubernetes виділяється на тлі аналогів завдяки кільком ключовим особливостям. Перш за все, ми пропонуємо автоматичне масштабування та стійкість до відмов, що критично важливо для сучасних додатків. Ефективний розподіл трафіку за допомогою виділених балансувальників навантаження гарантує стабільність та доступність сервісів. Окрім того, завдяки нашій хмарній системі зберігання на базі SSD ми забезпечуємо максимальну продуктивність дисків.
Ці можливості дозволяють нашим клієнтам швидко створювати та керувати тестовими середовищами, значно спрощуючи процеси розробки та тестування. Крім цього, наша платформа сприяє автоматизації процесів CI/CD та забезпечує стандартизацію розробки у розподілених командах. Це полегшує співпрацю з аутсорсинговими партнерами та підвищує ефективність роботи.

 

— Які були ухвалені ключові технологічні рішення у розробці Managed k8s для гарантування його масштабованості та оперативної стійкості?

 

Пластун Д., Python Developer
— Архітектура побудована на базі окремого мікросервісу, який відповідає лише за роботу із кластерами. Сам кластер має кубцентричну систему управління кластером, тобто може керуватися не тільки з особистого кабінету, а також з самого кластера.

 

— Приємно спостерігати, як компанія розвивається та ряди фахівців поповнюються. Розкажіть про унікальний досвід роботи в OneCloudPlanet. Що для вас стало особливо цінним із моменту приєднання до команди?

 

Євдокімов А., Python Developer
— Щодо унікального досвіду — складно відповісти, тому що ми не повинні розкривати наші секрети, але ось про що хотілося б сказати, так це про команду: це по-справжньому унікальний досвід, починаючи атмосферою і закінчуючи можливістю проявити себе, розкритися як особистість і розробник, з перших тижнів роботи у мене вийшло отримувати та реалізовувати досить відповідальні, об'ємні завдання. Це, у свою чергу, відіграло велику роль у моєму сприйнятті всього, що ми тут робимо.

 

Перевірка на міцність

 

— Які автоматизовані інструменти та фреймворки ви вважаєте найбільш цінними для тестування нашої хмарної платформи і як вони сприяють покращенню якості та швидкості розробки?

 

Грішило Д., QA engineer
— При тестуванні продуктів OneCloudPlanet ефективними виявляються автоматизовані інструменти та фреймворки, такі як Selenium для тестування веб-інтерфейсів та WebdriverIO для роботи з браузерами. Використання інструментів автоматизації дозволяє швидше знаходити та виправляти помилки, підвищує точність тестування та зменшує потребу в ручному тестуванні. Це сприяє підвищенню якості продуктів та ефективності розробки.

 

— Чи можете ви детальніше розповісти про процес тестування нашого кубернетис-кластера перед його випуском, зокрема про методи забезпечення його стабільності та безпеки?

 

Грішило Д., QA engineer
— Перед релізом Kubernetes-cluster проводилося мануальне тестування позитивних та негативних сценаріїв, наступний крок — проведення нефункціонального тестування та завершальним етапом було проведено регресійне тестування за допомогою автотестів, щоб переконатися у працездатності основного функціоналу всього проєкту.

 

— Як планується підтримувати та тестувати кластер після його запуску, включаючи оновлення та моніторинг його роботи?

 

Грішило Д., QA engineer
— Для підтримки Kubernetes-cluster розробляються авто-тести, які в майбутньому будуть покривати весь можливий функціонал.

 

Далі буде

 

Сьогодні ми глибоко поринули у світ хмарних технологій OneCloudPlanet, обговоривши від народження ідеї до її реалізації та унікальні виклики, з якими зіткнулася команда. Ми торкнулися теми від розробки власних продуктів та інтеграції OpenStack до сертифікації безпеки та стратегії георозподілу.

 

Більше подробиць та про плани компанії на майбутнє читайте у продовженні!

 

Зміст